IDŐPONTFOGLALÁS

Nemi szemölcs: tüneteik és kezelésük

Mi az a nemi szemölcs?

A nemi szervi szemölcs (vagy röviden csak nemi szemölcs, esetleg genitális szemölcs, condyloma accuminatum) egy jóindulatú bőrfüggelék. Nők és férfiak esetében egyaránt előfordulhat, korosztálytól függetlenül mindenki érintett lehet benne. 

Legtöbbször a bőr felületén és a nyálkahártyákon van jelen – lágyék, végbél környéke és a nemi szervek külső részei a legjellemzőbb előfordulási területeik. Fájdalommal nem járnak és jelentős veszélyforrást sem jelentenek az egészségre, ám pszichés vonatkozásban igen kellemetlen terhet raknak az érintett páciensekre. 

A nemi szemölcs egy elég gyakori bőrgyógyászati kórképnek számít. Okozója a

humán papillomavírus

, azaz a HPV. Hosszú lappangási idő után jelentkeznek a tipikus tünetek, főként legyengült immunrendszer mellett vagy atópiás dermatitisz fennállása esetén.

  Milyen szemölcs típusok léteznek?
 1. közönséges szemölcs (verruca vulgaris): végtagok, kézhát és az ujjak felületén, illetve a talpon találkozhatunk vele. Nem fájdalmasak, körülbelül 2-5 mm nagyságúak. 

 2. futószemölcs (verruca plana juvenilis): gyermekkorban és felnőtt korban, főleg nők arcán megjelenő apró fehéres vírusos szemölcsök, melyeket szintén a HPV bizonyos fajtája okoz

 3. lógó, filiform szemölcs: kocsányosan lógó világosbarna növedékek, legtöbbször az arcon

 4. nemi szervi szemölcs: ez a jóindulatú bőrfüggelék a HPV alacsony kockázatú, 6-os és 11-es típusa által terjed.

 

Hogyan terjed a szemölcs?

Maga a fertőzés a vírussal fertőzött személlyel való szexuális érintkezés útján történik, amelybe az anális és orális módok is beletartoznak, így az óvszer sajnos önmagában nem jelent teljes védelmet. A tünetek észlelése esetén épp ezért nem elégséges az akut fertőzött személy kezelése, minden esetben szükséges a partner, partnerek kivizsgálása és kezelése.

Fontos, hogy a csókolózás, a WC-ülőke, evőeszköz, úszómedence, illetve a fertőzött személy vére sem számít kockázati tényezőnek a HPV szempontjából.

A kialakulás folyamata, a szemölcs terjedése:

 • a hám mikrosérülésein keresztül bejut a bőrbe a vírus

 • itt egészen a hámsejtekig vándorol, amelyeket megfertőz

 • fokozott szaporodást idéz elő, ez a bőrön szemölcs formájában jelentkezik

 • a szemölcs felszínéről folyamatosan hámlanak le a sejtek, melyek potenciális vírusforrásként működnek és folyamatosan fertőznek

 

Mik a tünetek?

Férfiak esetében a nemi szemölcs legtöbb esetben a péniszen jelenik meg, nőknél pedig a nagyajkak területén, illetve az ágyéki részen. Bizonyos elenyésző esetben a végbélnyílás környéke és a végbél belső része is érintett lehet. Ilyenkor gyakorta tapasztalható égő, viszkető érzés valamint nedvességérzet. A vírusos szemölcs megjelenhet még a szájüregben vagy a garatban.

A szemölcsök általában nem okoznak fájdalmat, inkább viszketés és gyulladás fordulhat elő esetükben. Akkor, ha a szemölcs gyulladt állapotba kerül, vérzés léphet fel az említett területeken, esetleg kialakulhat a gennykeltő baktériumokkal való felülfertőződés.

Kezeletlenség esetén akár daganatok is kialakulhatnak, így ne hanyagoljuk el a vírusos szemölcsöket, ha tüneteket észlelünk!

Fontos tippek:

 • ha úgy gondolod, hogy nemi szemölccsel rendelkező egyénnel érintkeztél, fordulj STI szakemberhez kivizsgálás céljával

 • abban az esetben, ha már észleled a panaszokat, érdemes más fertőzéseket is kivizsgáltatni, mint chlamydia fertőzés, gonorrhoea, HIV fertőzés, szifilisz, stb.

 

Lehetséges szövődmények

A leginkább kritikus fertőzésekért a HPV 16, 18, 31 és 45-ös vírusok felelnek. Abban az esetben, ha az ilyen fertőzések nem kerülnek megfelelő kezelésre, akkor akár méhnyakrák vagy a nemi és húgyúti szervek egyéb ráktípusa is kialakulhat. Természetesen a betegség megfelelő szakaszában végzett kezeléssel a fertőzés jó eséllyel kezelhető: a gyógyulást kettő darab néhány hetes különbséggel elvégzett negatív kontrollvizsgálat igazolhatja.

 

Hogyan kezelhető?

A kezelés sokszor küzdelmes és lassú, főleg akkor, ha sok szemölcsről beszélünk. Nagyon nagy az esély továbbá a kiújulásra is, így a kontrollvizsgálat nemhogy ajánlott, hanem egyenesen kötelező a kezelés végezte után az orvos előírása szerint. A HPV vírusfertőzés sajnos sokszor egyéb társfertőzésekkel is együtt jár, ezeket a nemigyógyász a vizsgálatok során – vérből és egyéb típusú mintákból – mind ellenőrzi. 

A vírusos szemölcsök eltávolításának többféle lehetősége is van. Az egyik legjobb eredményeket nyújtó megoldást a CO2 lézeres eltávolítás jelenti. Ennek oka, hogy maga a kezelés gyors, nem jár szövődményekkel, fájdalommal, a kezelést követően felületes sebekkel jár, így gyakorta választott módszer ez. 

A kezelési lehetőség közül az orvos választja ki az adott problémára leginkább reagálót, melyek javarészt az alábbiak lehetnek:

 • ecsetelők: szalicilsav vagy triklór ecetsav , podofillotoxin segítségével távolítják el a szemölcsöt

 • fagyasztás: a krioterápia során folyékony nitrogénnel fagyasztják le a szemölcsöt

 • elektromos kauterizáció: ennek a folyamatnak az alapja az elektromos égetés 

 • lézerrel való kiemelés: az eljárás a szemölcsöket „párologtatják”, a sejtek a nagy energiájú lézer révén felrobbantva egyszerűen gőzként eltűnnek. 

 • műtéti kiemelés: sebészeti módszerrel, szikével vagy ollóval vágják le a condylomakat

A kisebb méretű kinövések kezelése egyszerűbb, mint a nagyobbaké, ezen felül a nyirkosabb területeken találhatók jobban reagálnak a kezelésekre, mint a szárazabb bőrterületeken jelen lévők. 

Várandósoknál nagyon fontos a szakorvossal való mihamarabbi konzultáció nemi szemölcs esetén. Terhesség során ugyanis nem mindegyik kezeléstípus alkalmazható, a vírus továbbá a szüléskor is okozhat kellemetlenséget.

Hazánkban már elérhető a HPV elleni védőoltás. A nemi szemölcsök ellen a 4-es és a 9-es komponensű HPV oltás ad védelmet.

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.