IDŐPONTFOGLALÁS

Gyermeknőgyógyászat: előtérben a gyerekek intim egészsége

A hajhullással kapcsolatos problémák nagyon sok ember számára jelentenek önértékelési és érzelmi terhelést. Ez különösen igaz a nőkre, akiknél a haj nagyon fontos része a külső megjelenésnek. Kóros hajhullásról akkor van szó, ha napi 50-100 szálnál többet veszítünk, és ezt nem követi újabbak kinövése. Amennyiben hajhullást tapasztalunk, érdemes orvoshoz, elsősorban bőrgyógyászhoz fordulni, mert számos betegség állhat a háttérben.

A hajhullás típusai

A hajhullás különböző formában jelenhet meg, és ennek mentén kezdenek el a szakemberek is elindulni a diagnózis felállításához.

Veleszületett kopaszság: ez egy ritka rendellenesség, ilyenkor hiányoznak a fejbőrből a szőrtüszők.

Átmeneti hajhullás: általában fertőzések, gyulladások, mérgező anyagok, hormonális változás, műtét áll a háttérben, és ha megszűnik a A nőgyógyászati jellegű problémák nemcsak a felnőttek életét keseríthetik meg, hanem a gyerekekét is. A gyermeknőgyógyászat feladata, hogy felülkerekedjen a nőgyógyászati megbetegedés tünetein és feltárja az okokat. A panaszok kezelése mellett igen fontos szerephez jut a gyermeknőgyógyászat területén az informálás, az edukálás, ami olyan speciális területeket érinthet, mint az intim higiénia vagy éppen a fogamzásgátlás.

 

Mi az a gyermeknőgyógyászat?

A gyermeknőgyógyászhoz akkor érdemes fordulni, ha a 18 éves kornál fiatalabb gyermek vagy az anya szokatlan tüneteket tapasztal a nemi éréssel, a nemiszervek működésével kapcsolatban. A gyermeknőgyógyász szakorvosok kifejezetten erre a területre specializálódnak és olyan légkört teremtenek, amiben sem a gyereknek sem pedig a szülőnek nem kell feszengenie. Az életkornak megfelelő, barátságos bánásmódban részesítik a kis pácienst, akik így gyógyírt találhatnak problémáikra és választ a kérdéseikre.

 

Mi történik a nőgyógyászati szakrendelés alkalmával?

A gyermeknőgyógyászat esetén a nőgyógyászati vizsgálat mindig a gyermek korának megfelelő módon és ritmusban történik. Minden esetben egy kötetlen beszélgetés előzi meg a vizsgálatot, ami lehetőséget teremt a megismerkedésre és a feszültség oldására. Amennyiben fiatalabb a páciens, akkor játékos módon vezeti rá a szakorvos a gyermeket arra, hogy mi fog történni. A felkészülés fázisa kiemelten fontos, sokszor az egész vizsgálat sikere múlik ezen. Ha ugyanis a páciens megnyílik és együttműködő, akkor gördülékenyebben megy a procedúra.

A szakorvos felveszi az anamnézist, kitér az előzményekre, a panaszokra és a korábbi betegségekre is. Amennyiben a fiatal lány már menstruál, akkor ennek körülményeiről, a gyakoriságról, az erősségről is beszélgetnek. Szexuális kapcsolat megléte esetén a védekezés módszereiről is szó esik.

Hüvelyi vizsgálatot csak indokolt esetben végez az orvos, inkább a külső vizsgálati módszerek alapján állítja fel a diagnózist. Amennyiben arra szükség van, például fertőzés gyanúja esetén, akkor mintát vesz. A vizsgálatok mellett elvégezhető kiegészítésképpen ultrahangvizsgálat, illetve vér- és vizeletvizsgálat is.

 

Mi áll a leggyakrabban a panaszok hátterében?

A tapasztalt panaszok hátterében számos ok állhat. Leggyakrabban a páciensek fejlődési rendellenességgel, a menstruáció problémáival, a hormonháztartás nem megfelelő működésével keresik fel a szakorvost. Előfordulhat az is, hogy a kísérő panaszokat valamilyen fertőzés okozza, például hüvelyi fertőzés vagy húgyúti fertőzés.

 

Gyakori betegségek

A gyermekek nőgyógyászati problémái igen sokfélék lehetnek. A leggyakrabban a következő betegségekkel, állapotokkal találkozunk:

  • Igen gyakori probléma a kisajkak összetapadása, melynek kezelése történhet krémek segítségével és azonnali módon is.

  • Előfordulhatnak fejlődési rendellenességek, melyek diagnosztizálásához általában a végbél és a hüvely vizsgálata is szükséges.

  • A legtöbb esetben a nemi szervek gyulladása áll fenn, általában ezt valamilyen fertőzés okozza.

  • A nemi érés kezdete 7-9 éves kor, az első menstruáció pedig 12-14 éves korban jelentkezik. Előfordulhat azonban, hogy ehhez képest eltérés tapasztalható, így indokolt lehet felkeresni egy gyermeknőgyógyászt.

  • Sok probléma jelentkezik a menstruációval összefüggésben. Megeshet, hogy a vérzés a szokásos 5-6 napnál tovább tart, de az is, hogy rendszertelen időközönként lép fel. Ezzel összefüggésben szót kell ejteni a tinédzser lányoknál igen gyakori hasi fájdalmakról, görcsökről, amik rendkívül intenzívek is lehetnek.

Nagyon gyakran a gyermeknőgyógyászt nem azért keresik fel, mert a páciensnek valamilyen panasza van, hanem azért, hogy a gyermek megbízható forrásból kapjon választ a kérdéseire. Tipikusan ilyen kérdéskör a fogamzásgátlás és az intim higiénia területe.

 

Milyen panaszok esetén indokolt felkeresni a nőgyógyászt?

A gyermeket érdemes már ideje korán megtanítani arra, hogy figyelje a testét, és ha a normálistól, a megszokottól eltérőt tapasztalt, akkor bátran jelezze szüleinek, hiszen ők segítenek majd megoldást keresni a problémákra. 

Intő jel lehet arra, hogy fel kell keresni egy szakorvost, amennyiben a nemi érés túl korán vagy túlságosan későn indul be, és akkor is, ha rendellenes vérzés lép fel vagy például rosszullét, fájdalom kíséri. Az emlők és a nemi szervek könnyen érzékennyé válhatnak, rendellenességeket, elváltozásokat vehetünk észre rajtuk, esetleg irritáltak lehetnek, megjelenhet gyulladás, hüvelyváladék is. Ilyen esetekben szintén érdemes kikérni szakember tanácsát.

Természetesen nemcsak akkor lehet felkeresni egy gyermeknőgyógyászt, ha baj van, akkor is, ha információra van szükség. A nemi éréssel, a fogamzásgátlással és a higiéniával kapcsolatos kérdéseket így a tinédzser egy hozzáértő, szakértő emberrel beszélheti át.

A 18 évnél fiatalabb gyerekek, ifjú lányok nőgyógyászati problémáiról általában keveset beszélnek, ennek ellenére kiemelt figyelmet kell fordítani a felmerülő problémáknak, kérdéseknek. A gyermeknőgyógyászat ellátásait szakorvosok végzik. Nincs ez másként a Körúti Orvosesztétikai Centrum (KOC) esetében sem. További részletek a KOC-ról!

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

  • gyermekbőrgyógyászat
  • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
  • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
  • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.