IDŐPONTFOGLALÁS

Chlamydia

A chlamydia fertőzés jelei

A chlamydia az STD, azaz a szexuális úton – anális és orális módon egyaránt - terjedő betegségek egyike. Gyakoribb más nemi úton terjedő betegségeknél, például a trippernél és a szifilisznél. Leginkább a fiatalabb, szexuálisan aktív korosztályra jellemző. Kevés tünetet okoz és viszonylag könnyű gyógyítani, ám kezelés nélkül igen komoly szövődményekkel, betegségekkel járhat.

 

A fertőzés okai

A fertőzésért a chlamydia nemzetségbe tartozó baktérium felel. A hajlamosító tényezők a védekezés nélküli közösülés, illetve a gyakori partnerváltás és az alkalmi kapcsolatok. A probléma azonban előfordulhat monogám párkapcsolatban élő személyeknél is lappangó, konszolidált formában, így a rendszeres szűrés tartós párkapcsolatban élők számára is kiemelten fontos.

 

A chlamydia fertőzés jelei, tünetei, lefolyása

A panaszokat okozó kellemetlen tünetek leginkább a húgy- és ivarrendszeren jelennek meg. Előfordulhat tünetmentes hordozás is, sok esetben ugyanis a betegség nem produkálja a tipikus panaszokat: a nők akár 50-70%-a is lehet tünetmentes vagy kevés tünetet produkáló, míg a férfiak esetében sokkal gyakoribb a betegség tüneteinek megjelenése. 

Férfiak esetében jellemző a csípő, égő érzés vizeletürítéskor, továbbá a húgycsőből való váladékfolyás, vizeletürítési nehézség, gáttáji és here környéki fájdalom.

A nőknél a hüvelyi folyás mennyiségének és minőségének megváltozása jellemző, illetve a közti vérzés vagy a menstruáció alatti erősebb vérzés, vizeléskor tapasztalt égő érzés, fájdalmas, akár vérrel járó közösülés. Jellemző továbbá gyulladás vagy duzzanat a nemi szervek, a hüvely és a végbél tájékán, valamint általános alhasi diszkomfortérzet.

Mindkét nem esetében előfordulhat a szem fertőződése, ami miatt pirosság, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. 

Mivel sok esetben a fertőzést nem észleli a páciens vagy enyhe tünetekkel jár, ezért a betegség sok esetben kikezeletlen marad és/vagy már csak szövődményes formában jutunk el vele az orvoshoz.

A leggyakoribb betegségek a következők:

 • Húgycsőgyulladás

  : a húgycső gyulladása során körülbelül 1-3 hét lappangással számolhatunk. Ezt fájdalmas vizelés követi, illetve nyálkás-fehéres folyás.

 • Akut húgyúti szindróma

  : kellemetlen, fájdalmas vizelés és gennyet tartalmazó vizelet jellemzi ezt a betegséget.

 • Végbélgyulladás

  : análisan érintkezőknél fordul elő leginkább. Tünetei a végbél fájdalma, csorgás és fokozott, erős székelési inger.

 • Mellékhere-gyulladás

  : legtöbbször 4-6 hét lappangás után üti fel fejét a láz, az egyoldali herébe hasító erős fájdalom és a duzzadtság. A beteg gyakori vizelési ingertől szenved, valamint a vizelések alkalmával fájdalmakról panaszkodik. Nagyon fontos, hogy a kezelést minél hamarabb kezdjük meg ebben az esetben, hiszen ez a szövődmény akár terméketlenséghez is vezethet végül.

 • Prosztatagyulladás

  : férfiaknál a chlamydia prosztatagyulladáshoz is vezethet. Ez legtöbbször ágyéktáji fájdalommal jár, illetve fájó vizeléssel is társul.

 • Méhnyakgyulladás

  : alattomosan támad a méhnyakgyulladás, hiszen nagyon gyakran tünetmentes. Amennyiben panaszokat okoz a betegség, akkor 1-5 hét lappangási idő után teszi azt gennyes folyás és nyálkahártya-duzzanat vagy érzékenység formájában.

 • Újszülöttek esetében a

  kötőhártya, garat és a tüdő gyulladása

  figyelhető meg. Ők a szülőcsatornán való áthaladáskor fertőződnek meg a betegséggel.

 

A chlamydia trachomatis szövődményei

Kismedence-gyulladás

: a fertőzések akár a kismedencét is érinthetik. Ebben az esetben – a petevezetékek elzáródása és hegesedése miatt – akár meddőség is kialakulhat, visszatérő fertőzés esetén ez kb. akár 70%-os kockázatot jelenthet és fokozódik a méhen kívüli terhesség esélye is.

Ízületi gyulladás: az arthritis a ritka szövődmények egyike, a betegek kb 1%-nál alakul ki.

 

Diagnózis és terápia

A chlamydiát direkt kimutatással, PCR módszerrel tudjuk igazolni. A mintát a nőknél a méhnyakból, férfiak esetében pedig a húgycsőből vesszük. Anális együttlét esetén előfordulhat a végbélből vett mintavétel is.

Kezelésére antibiotikum kúrát javasolnak a szakorvosok, amely általában doxycyclin, azithromycin típusú hatóanyagokkal történik. Az elvárt eredmény érdekében a partnert vagy partnereket is kezelni kell párhuzamosan a ping-pong effektus elkerülésének érdekében. 

A kezelés része a nemi élet teljes kerülése a terápia alatt. A kezelést követően kontrollvizsgálat javasolt, hogy a kúra hatásosságát igazolhassuk. 

Mint minden esetben, itt is a legfontosabb a megelőzés. Új vagy alkalmi partner esetén különösen fontos az óvszer használata. Ez nemcsak a nemkívánatos terhesség ellen nyújt védelmet, hanem a chlamydia trachomatis mellett további más vírusok és baktériumok ellen is megóvja a partnereket.

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.