IDŐPONTFOGLALÁS

Arcplasztika

Arcplasztika
Arc, nyak, toka, dekoltázs

Az arcplasztika – a plasztikai sebészet egyik leglátványosabb eredményekkel járó területe

Az idő múlásával bőre természetes kollagéntermelése csökken, az arc óhatatlanul is öregedési folyamaton esik át. Az arccsont, az állcsont, a homlokcsont fokozatosan kisebbé válik a csont felszívódása miatt. A zsírszövet is elfogy, illetve átrendeződik az arcon, a bőr alatti mimikai izomzat pedig elveszíti korábbi feszességét és petyhüdtebbé válik. Ennek következtében az arc megereszkedik, megjelennek a ráncok, valamint a szem alatti árkok. Ezek összességében fáradt, morózus benyomást keltenek, idősebbnek hathatunk, mint a valós korunk és az esztétikai panaszok mellett pszichés panaszokat is okozhatnak.      

Az egyéni adottságokon túl bizonyos tényezők is nagy mértékben meghatározzák, hogy a bőr milyen öregedési folyamatokon megy keresztül, így például időjárási tényezők, túlzásba vitt napozás, bizonyos szokások, mint az alkohol-, és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya vagy a stressz, esetleg bizonyos betegségek, mint a például a cukorbetegség.

Az erősebb bőrmegnyúlást és mélyebb rétegeket is érintő elváltozásokat ma már lehetőség van arcplasztikával helyreállítani.
Az arcplasztika lényege, hogy ezeket a változásokat a megfelelő módszerrel vagy módszerekkel hatékonyan korrigáljuk. Célunk nem az arc átalakítása, hanem a fiatalítás, a korábbi arcvonások rekonstruálása. A beavatkozás hatására akár 5–10 évet is könnyedén letagadható.

Az arcplasztikai beavatkozást megelőző konzultációra érdemes elvinni egy fiatalkori fényképet is, ami jó alapot szolgáltat a megfelelő végeredmény eléréséhez. A beavatkozás során formálhatjuk az arc középső és alsó részét, a nyak, a toka területét, vagy egyszerre több területet is. Az előzetes konzultáció során a plasztikai sebész javaslata és az egyedi igények alapján dől el, hogy hogyan és mely területek korrekciójára lesz szükség.

A kisebb mértékű beavatkozást helyi érzéstelenítésben is végezhetjük, de az arcplasztika általában altatásban végzett műtét. A páciensek általában 40 éves kor környékén döntenek e mellett a beavatkozás mellett.

Milyen előnyökkel jár az arcplasztika?

 • Tartós: a nem invazív típusú – például lézeres - beavatkozásokkal szemben az arcplasztika hatása akár évekig tart
 • Látványos, azonnali eredmény: a plasztikai beavatkozást követően azonnal látható a megújult külső, ám a végleges eredményre körülbelül hat hetet kell várni
 • Diszkrét hegek: a műtéttel járó hegek a fül mögött és a haj vonalában, a hajas fejbőr területén helyezkednek el és az idő múlásával egyre jobban elhalványulnak
 • Növekvő önbizalom: a fiatalos külső következtében fokozódik a magabiztosság
 • Komplikációktól mentes: az arcplasztikai beavatkozás során nagyon kevés esetben fordul elő bármiféle probléma

Általános vizsgálatok a beavatkozás előtt

A beavatkozás történhet éber állapotban, helyi érzéstelenítésben, ebben az esetben nem szükséges semmilyen előzetes teendővel kalkulálni. Az arcplasztikai beavatkozások nagyobb része azonban műtéti, sebészeti eljárás, így altatásban végezzük, amely megkíván bizonyos vizsgálatokat. Ez egy általános labort és EKG-t jelent ezekben az esetekben, melyeket intézetünkben kényelmesen elvégzünk Önnek. Hogy szükségesek-e egyéb vizsgálatok, abban a kezelőorvos fog tudni segítséget nyújtani. Fontos, hogy a műtét előtt törekedjünk a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésére és a stressz minimalizálására.

Arcplasztika

Arcplasztika – többféle eljárással

Kétféle plasztikai sebészeti eljárást végzünk, emellett az arc fiatalon tartására számos egyéb típusú esztétikai kezeléssel állunk rendelkezésére.

 1. Arcfeltöltés saját zsírral

 2. Arcplasztika

A kezelés célja

 • A saját zsírral történő technológiával a más testfelületekről nyert zsírszövetek kerülnek be arcunk kritikus részeire injekció formájában. Ez a beavatkozás tehát először zsírleszívással kezdődik – általában hasról vagy combokról -, ezután történik a zsírszövet visszainjektálása. 
 • Az arcplasztikát akkor végezzük, ha a bőr megereszkedése már nagyobb mértékű. Ez a beavatkozás az arc alsó részét emeli meg, továbbá a nyak bőrének és az áll bőrének feszesítésével történik. Itt már nemcsak volumenpótlás történik, hanem a lógó bőrt is eltávolítjuk.

A kezelés menete

A hajas fejbőrön és a fül vonalában (fül előtt és fül mögé), továbbá a tarkón ejtünk metszéseket, - tehát a lehető legkevésbé feltűnő helyeken az arc és az összhatás szempontjából -, majd a megnyúlt, petyhüdt, felesleges bőrt eltávolítjuk.      

Az arcplasztika nyakplasztikával is kiegészíthető. Az orvos – amennyiben szükséges - a nyakplasztika előtt zsírleszívást hajt végre a nyak és az áll területén, majd ezen a részen is eltávolítja a felesleges bőrréteget. Az arcplasztika mellett a szemhéj plasztikája, illetve a ráncok töltőanyaggal való feltöltése is együttesen elvégezhető, így maximalizálva a sikeres végeredményt.

Az arcplasztikát minden igényt kielégítő, megfelelően felszerelt műtőben végzik plasztikai sebészeink. Az esetleges komplikációk fellépése esetén a legmagasabb szintű intenzív ellátás áll rendelkezésre. Az arcplasztika körülbelül 2 -3 órás beavatkozás, melyet aztán 1 kórházi éjszaka követ.

Lehetséges mellékhatások, szövődmények

Az arcplasztikai kezelések során, ahogy azt a számértékek mutatják, ritka a komplikáció: az esetek 1–5%-ában lehet bőrelhalás, de ez spontán gyógyul. A visszamaradó heg legtöbbször takart helyen van, a hajvonalban vagy a fül mögött. 1–3%-ban az arcideg ágainak átmeneti működési zavara következhet be, ennél sokkal ritkább a maradandó károsodás. Maga a helyi érzéstelenítés is okozhat néhány óráig tartó, átmeneti működési zavarokat, de ezek múló panaszok.

A gyógyulási idő

Mivel az arcunk az egyik legjobb vérkeringésű felületünk, ezért egyéntől függően, de gyors regenerálódásra lehet számítani. A műtétet követően egy speciális maszk, illetve szórítókötés kerül a páciensek arcára, mely segíti a kialakult duzzanatok csökkentését. A szórítókötés körülbelül egy hét után, a maszk valamivel később kerül le aztán a kezelt területről, de éjszakánként érdemes még ez utóbbit viselni aztán. 

Az első napok - esetleg 1-2 hét - a műtét után fájdalmas lehet, de a jól bevált fájdalomcsillapítókkal – diklofenák, ibuprofen – ezek a panaszok mérsékelhetők, néhány napon belül pedig általában meg is szűnnek.

Arcplasztika után   

A műtétet követő első néhány napon legyünk nagyon türelmesek: érdemes magas párnán aludni, és pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani az étkezések alkalmával. A fűszeres ételek kerülendők. Érdemes számolni véraláfutásokkal és húzódásokkal is, melyek gyakori tünetek a kezelés után, de nagyjából ezek is megszűnnek 1-2 héten belül. A műtétet követően 5-6 nappal lehet először hajat mosni, sminkelni pedig 3 hét múlva van lehetőség, addig kerüljük ezeket a típusú tevékenységeket.

A varratszedésre körülbelül 2 hét után kerül sor, ezután már a megszokott módon folytathatók a mindennapok. A műtétet követő nagyjából 1 hónapban érdemes minimalizálni az erősebb fizikai aktivitásokat – például előrehajlást, intenzív sportokat – és azokat a tevékenységeket is, melyek vérnyomás emelkedéssel járnak, mivel ezek a bevérzések lehetőségét növelik. A napozás és a dohányzás elkerülése is szintén fontos, szoláriumozni pedig csak 6-8 hét után lehetséges. A fentiek betartásával a kellemetlen mellékhatások elkerülhetők és a gyógyulás felgyorsítható.
Az arc fiatalossága és feszessége aztán egészséges életmóddal még tovább fenntartható. A hiedelmekkel ellentétben az arcmimika nem változik, teljesen természetesen olyan marad, mint azelőtt. A kezelés eredménye tehát a saját karaktert megőrző, de sok évvel üdébb arc, mely minden esetben új lendületet ad a páciens mindennapjaihoz.

Arcplasztika

Ár kérésre!
+36 1 785 9895

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Telefonszám*
Megjegyzés
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Kapcsolódó kezelések

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.