Mellplasztika: mellimplantátum vagy mellfelvarrás?

Mellplasztika: mellimplantátum vagy mellfelvarrás?

Egy szép dekoltázs, a formás mellek minden nő álma. De sajnos kevés nőnek adatik meg, hogy a számára tökéletes mellekkel szülessen vagy azok ne veszítsenek feszességükből az idő múlásával, esetleg szülés és szoptatás után. Szerencsére van megoldás: mellimplantátummal vagy mellfelvarrással elérhető a korábbi, vagy a mindig is áhított esztétikai állapot.  

A mellplasztika egy gyűjtőfogalom, amely több plasztikai sebészeti eljárást foglal magába, ide tartozik többek között a mellkisebbítés, a mellfelvarrás vagy a mellnagyobbítás is és akár az utóbbi kettő kombinációja.
Hogy mikor milyen eljárásra is van szükség? Lássuk melyik beavatkozás mit takar.

A mellnagyobbítás

Talán a leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás a mellnagyobbítás, melynek során implantátumot ültetnek be az emlő térfogatának fokozására (,de lehetséges zsírleszívással kombinálva saját zsírból is a dúsítás). Ezzel az eljárással elsősorban méretet növelnek, de sokszor az asszimteria is korrigálható.

Mellnagyobbító műtét esetén vannak különböző szempontok, amelyeket minden esetben figyelembe kell venni. Így például a műtéti metszés elhelyezkedését, az implantátum tervezett helyét, a mellimplantátum alakját, méretét és persze a plasztikai műtét rizikófaktorait.
 
A műtéti metszés helye lehet az alsó áthajlásban, vagy hónaljban, esetleg a mellbimbó körül. A legtöbb esetben az első megoldást javasoljuk, mert ekkor a szövődmények és a hegek kialakulása a leginkább minimalizált és egy esetleges sebgyógyulási zavar sem tud látványos lenni.         

A méret és a forma tekintetében sok lehetőség van. Az egyén döntése a leginkább meghatározó, de figyelembe kell venni olyan adottságokat is, mint a páciens testének formája, testalkata, valamint az életmód és az elérendő cél. Az implantátum lehet csepp alakú, mely anatómiailag a legtermészetesebb vagy kerek. A mellimplantátum vagy a meglévő mirigyállomány vagy a mellizom alá kerülhet.

mellplasztika-mellimplantatum

A műtéteket minden esetben laborvizsgálat, ultrahang, EKG vizsgálat és mellkasröntgen előzi meg. Az altatásban történő műtét körülbül 1-2 órát vesz igénybe, mely után egy éjszakát tölt a páciens a kórházban, azután pedig távozhat. A műtétet rendszeres kontrollvizsgálatok követik minden esetben.

A mellfelvarrás

Bizonyos esetekben nem a mellek méretével, hanem nagyobb hangsúllyal a mellek formájával van gond, ez esetben történhet mellfelvarrás. Tipikus példa, amikor terhesség és szoptatás során megereszkedtek a mellek és azok asszimetrikussá, formátlanná váltak. Szintén szó lehet mellfelvarrásról abban az esetben, amikor a kor előrehaladtával csökken a keblek feszessége. Mindezek mellett nagy súlyváltozás miatt is megváltozhatnak úgy a mellek, hogy mellfelvarrás legyen a megoldás.
 
Ebben az eljárásban a meglévő mirigyállományból történik az új forma megalkotása és párhuzamosan a megereszkedettség korrigálása. A műtét közben a sebész megszabadítja a pácienst a felesleges bőrtől és a javítja a mellbimbók helyzetét. Ha a mell mirigyállományának térfogata elegendő, akkor a mellfelvarrást nem kell implantátum behelyezésével kiegészíteni.
 
A mellfelvarrás során többféle technika alkalmazására van lehetőség. Az egyik a rövid függőleges bemetszést ejtő technika, ez kisebb korrekció esetén alkalmazható. A rövid heg technikával végzett verticalis mastopexia esetén csak körkörös (bimbóudvar körüli), és függőleges heget okozó metszésekkel dolgozunk.        

Nagyobb mértékű korrekció esetén az úgynevezett fordított T metszést kell alkalmazni. Ez az előbbi körkörös és rövid vertikális metszés mellett egy mell alatti redőben történő extra haránt irányú bemetszést is jelent.

Mikor érdemes a két eljárást kombinálni?

Leggyakrabban a szoptatás után, valamint nagymértékű fogyás után figyelhető meg az a jelenség, amikor a mellek megereszkednek és ezen túl felső részükben jelentős, látványos volumenhiány alakul ki, a mirigyállomány gyakorlatilag eltűnik. Ez a mell méretétől függetlenül – kisebb és nagyobb mell esetében is – megfigyelhető.
 
Ilyenkor azonban a mellfelvarrás önmagában nem elégséges beavatkozás, implantátummal szükséges kiegészíteni azt az optimális végeredmény érdekében. A megereszkedett mellek kizárólag implantátum behelyezésével nem korrigálhatóak. Ennek oka, hogy ha a mirigy alá helyezzük be az implantátumot, akkor az súlya miatt csak még erősebb lógást eredményez. Abban az esetben pedig, ha izom alá helyeznénk be, akkor pedig dupla kontúr alakulhat ki, tehát az implantátum domborulata alatt helyezkedik el a megereszkedett mell.
 
A Melioraban plasztikai sebészeink azon dolgoznak, hogy visszanyerd magabiztosságod és önbizalmad. Válassz bátran mellplasztikai szolgáltatásaink közül, konzultációnkon pedig minden kérdésedre választ kapsz!
 
 

Meliora by KOC

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Kapcsolat

+36 30 565 4206
+36 1 785 9895
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

időpontfoglalás 1126 Budapest, Királyhágó utca 2. II./2. +36 1 785 9895

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.