IDŐPONTFOGLALÁS

Radiológia / Ultrahang diagnosztika

Radiológia / Ultrahang diagnosztika
Radiológia / Ultrahang diagnosztika
Az ultrahang olyan tartománya a hanghullámoknak, amely magasabb az emberi fül számára érzékelhető hangoknál. Ugyan közvetlenül nem tudjuk érzékelni az ultrahang-hullámokat, a diagnosztikában mégis fontos szerepet kapnak, hiszen a testre irányított hullámok visszaverődésének segítségével kívülről alkothatunk képet a szervezetben zajló folyamatokról.

Egészségügyi kockázat és bonyolult beavatkozások nélkül láthatunk bele a szervezetbe, így megelőzhetjük a komolyabb panaszok kialakulását, diagnózist állíthatunk fel vagy segíthetjük a további diagnosztikát - mindezt gyorsan, fájdalommentesen és ionizáló sugárzás nélkül.  

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Ezzel a módszerrel láthatóvá válhatnak a hasüregben található szervek esetleges elváltozásai, így a máj, a lép, a vese, az epe- és húgyhólyag, valamint a hasnyálmirigy betegségei diagnosztizálhatóak a segítségével. Nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál pedig a prosztata és a here vizsgálatára is alkalmas, emellett képet alkothatunk vele a hasi nyirokcsomók és a hasüregben futó nagyobb erek állapotáról.

A hasi és kismedencei ultrahang célja, hogy pontos diagnózist kapjunk az alhasi panaszok kiváltó okáról, legyen az epekő, vesekő, májelváltozás, hasüregi folyadék vagy petefészekciszta. Emésztőrendszeri tünetek esetében is segíthet a diagnózis felállításában az ultrahangos vizsgálat, ebben az esetben azonban javasolt bél- vagy gyomortükrözéssel is kiegészíteni.  

Nyaki ultrahang: pajzsmirigy, nyirokrégiók, nyálmirigyek vizsgálata

A nyaki ultrahang során megfigyelhetjük a pajzsmirigy méretét, elváltozásait és általános állapotát, diagnosztizálható vele a megnagyobbodott pajzsmirigy, pajzsmirigy göb vagy pajzsmirigy ciszta. A pajzsmirigy betegségei változatos tünetekkel járhatnak, így a panaszok alapján nehezen diagnosztizálhatóak - ebben nyújt segítséget az ultrahangos vizsgálat, mellyel pontosabb képet kaphatunk a problémáról.

Az eljárás célja emellett a nyaki nyirokcsomók és a nyálmirigyek vizsgálata: kimutatható vele a nyálkövesség, jó- és rosszindulatú daganatok és gyulladásos folyamatok.  

Egyéb lágyrészek ultrahangos vizsgálata

Az axillák, azaz a hónaljak területén számos nyirokcsomó helyezkedik el, melyek ultrahangos vizsgálata fontos szerepet tölt be a mellrák diagnózisában, hiszen rosszindulatú emlődaganat esetén általában ezekben a nyirokcsomókban képződnek az első áttétek. A vizsgálatot 45 éves kor felett mammográfiával javasolt kiegészíteni, így a betegség időben felismerhető és kezelhető.

A lágyéktáji ultrahang segítségével diagnosztizálható a hasi izmok gyengülése vagy terhesség következményeképp kialakuló lágyéksérv, sérülések vagy ciszták, valamint az itt található nyirokcsomók elváltozásai. A lipómák, azaz a jóindulatú zsírdaganatok vizsgálatának is fontos eszköze az ultrahang - ezek a csomók a test területén bárhol kialakulhatnak, és ugyan többnyire veszélytelenek, előfordulhat, hogy rosszindulatú daganattá alakulnak át, így ajánlott rendszeres megfigyelésük.  

Nyaki erek vizsgálata

A nyaki erek ultrahangos vizsgálata a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás és keringési panaszok felismerésének egyik legpontosabb módszere, mivel az itt található erek látják el vérrel a központi idegrendszert. A módszer segítségével fontos információkat kaphatunk a nyaki erek érfalának állapotáról, áramlási nehézségeiről, szűkületéről vagy elzáródásáról, így az érelmeszesedés már a korai stádiumban kezelhetővé válik.  

Hogyan zajlik egy ultrahangos vizsgálat?

A vizsgálat előtt az orvos zselét alkalmaz a kiválasztott testrészen, amely megakadályozza a légbuborékok kialakulását a vizsgálófej és a testrész között, melyek torzíthatnák az eredményt. Ezután a vizsgálófejet enyhe nyomás mellett végigfuttatja a kívánt területen - ezalatt a vizsgálófej ultrahang-hullámokat bocsát ki, a visszaverődött hullámokat pedig felfogja és jellé alakítja a számítógép számára, amely így megalkotja a vizsgált szervekről készített ultrahangos képet.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, egészségügyi kockázattal és sugárterheléssel, így több alkalommal is bármikor megismételhető.  

Hogyan készüljünk fel az ultrahangos vizsgálatra?

A hasi ultrahangos vizsgálat sikere érdekében előtte 6 órával már nem szabad enni és csak szénsavmentes vizet szabad fogyasztani, a megelőző 24 órában pedig érdemes tartózkodni a gázképződést segítő ételektől. A húgyhólyag ultrahang esetén azonban kifejezetten fontos teli hólyaggal részt venni a vizsgálaton, így érdemes előtte sok folyadékot bevinnünk. Az egyéb testrészek ultrahangos vizsgálata lényegében semmilyen komolyabb előkészületet nem igényel.Radiológia / Ultrahang diagnosztika szakorvosaink

Radiológia / Ultrahang diagnosztika

Nyaki ultrahang vizsgálat (lágyrész UH, nyakiverőér UH)
34.000 Ft
Hasi + kismedencei ultrahang vizsgálat
34.000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
34.000 Ft

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Phone Number*
Message
I accept the Privacy Policy.
Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Visit Us

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Open Hours

Monday–Friday:
09:00–20:00
Saturday / Sunday: closed

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Visit Us

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Open Hours

Monday–Friday:
09:00–20:00
Saturday:
06:00-13:00
Sunday:
closed

NEW SERVICES!

In addition to dermatology a growing number of medical services are now available at Meliora.

  • paediatric dermatology
  • surgery (mole and formula removals)
  • vascular surgery (varicose and saphenous vein treatment)
  • proctology

Our appointment booking system allows you to conveniently choose whether you would like to use our services in Buda or Pest.

Our clinic in Pest:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.