Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés
Bőrgyógyászat
Anyajegyszűrés

Az anyajegyek lehetnek örökletesek, de kialakulhatnak az élet során napfény hatására is. Normális esetben egy anyajegy lehet lapos, kiemelkedő vagy szemölcsszerű. Színe is lehet változó: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világosbarna és fekete. 

Egy egészséges anyajegy jellemzően

 • egyenletes színű,
 • szimmetrikus
 • éles kontúrral rendelkezik.

Mindenképp javasolt évente legalább egy, de jellemzően sok anyajegy esetén két alkalommal az anyajegyszűrés. A daganatos betegségek közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma (festéktartalmú sejtek rosszindulatú daganata). Gyakorisága sajnos drámaian növekszik, az összes daganat típus közül a leggyorsabban. A melanoma kialakulhat régóta meglévő anyajegyből, de sokszor újonnan keletkezik. A melanomát az anyajegyektől nagyon nehéz elkülöníteni. Azonban rendszeres önvizsgálattal és anyajegyszűréssel a melanoma korai felismerésének esélye nagyban nő. Amennyiben időben eltávolításra kerül, a betegség gyógyulási esélyei jelentősen javulnak.

A tinédzserkor alatt a hormonális változások és a napsugárzás hatására szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. Az atípusos anyajegy és a melanóma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. A rendszeres anyajegyszűrés idejében felfedheti, ha rendellenes elváltozás alakul ki, így időben megkezdődhet annak kezelése.

Mikor forduljon mindenképp orvoshoz?

A napfény és a környezeti hatások miatt károsodhat a sejtek szerkezete, DNS-e. Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, például megváltozik a

 • színe,
 • formája,
 • mérete,
 • felszíne,
 • esetleg viszketni kezd
 • hámlik,
 • fájdalmassá válik
 • vagy vérzik,

forduljon minél előbb bőrgyógyászainkhoz!

Az eltávolításra javasolt anyajegyekből könnyen alakulhat ki bőrrák, a melanoma egy igen agresszív és gyors lefolyású betegség, ami gyorsan képez áttétet a belső szervekbe, csontokba, agyba és későn felismerve halálos is lehet. Az időben elvégzett anyajegyszűrés és szükség szerinti kimetszés segít megelőzni, hogy az ilyen jellegű elváltozás komolyabb problémához vezessen.

a title="Anyajegyszűrés" ">" " ">">">"

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A bőrgyógyász orvos részletes anamnézist vesz fel, figyelembe véve a családban korábban előforduló daganatos megbetegedéseket. Kikérdezi a pácienst a napozási szokásairól, bőrápolásáról. Ezt követően a teljes testet részletesen átvizsgálja:

kézi anyajegyszűrés keretén belül, dermatoszkóppal. Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp, egy bőrre helyezhető mikroszkóp segítségével teljes körű képet kapnak a testen jelen lévő anyajegyekről, azok fontosabb tulajdonságairól. 10-szeres nagyítást biztosít és az anyajegyek pillanatnyi állapotát tükrözi. A vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes. Fontos, hogy a vizsgálat során azokat az anyjegyeket is megmutassuk a szakorvosnak, melyek szabad szemmel nehezen észrevehetők, a test rejtettebb részein helyezkednek el (hajlatokban, talpon, hajas fejbőrön).

A digitális- vagy videodermatoszkóp egy számítógéppel összekapcsolt kamera, ami 30-40-szeres nagyításban képes vizsgálni az anyajegyeket. Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fénykép készül, majd egy következő alkalommal ismét, így képesek szakorvosaink összehasonlítani a változásokat.

Amennyiben a “gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, úgy azokat sebészeti úton kimetszéssel távolítják el, melyet sebészeink végeznek el bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és egyben a szövettani vizsgálatokra is mód nyílik. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti probléma esetén, akkor, ha olyan helyen van, amit a külső ruházat (pl. melltartó pánt) irritálhat, esetleg megelőzés céljából.

A bőrgyógyászati kontroll vizsgálat az anyajegy eltávolítását követően fél éven belül javasolt.

Tisztelt Pácienseink!
Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy fenti áraink 2021. december 1-től átlagosan maximálisan 8-10%-kal emelkedni fognak.
Köszönettel: a Meliora by KOC és a Körúti Orvosi Centrum csapata

Anyajegyszűrés

 • Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal
  26.000 Ft
 • Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal 1-2 db
  26.000 Ft
 • Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal 3-10 db
  32.000 Ft
 • Komputeres anyajegyszűrés dermatoszkóppal 10-20 db
  38.000 Ft

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Telefonszám*
Megjegyzés
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Kapcsolódó kezelések

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Kapcsolat

+36 30 565 4206
+36 1 785 9895
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Kapcsolat

+36 30 565 4206
+36 1 785 9895
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban már elérhetők legújabb szakorvosi szolgáltatásaink. A szépségen túl az egészségre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az alábbi szakrendeléseink elérhetők:

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.