Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés
Bőrgyógyászat
Anyajegyszűrés

Az anyajegyek lehetnek örökletesek, de kialakulhatnak az élet során napfény hatására is. Normális esetben egy anyajegy lehet lapos, kiemelkedő vagy szemölcsszerű. Színe is lehet változó: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világosbarna és fekete. 

Egy egészséges anyajegy jellemzően

 • egyenletes színű,
 • szimmetrikus
 • éles kontúrral rendelkezik.

Mindenképp javasolt évente legalább egy, de jellemzően sok anyajegy esetén két alkalommal az anyajegyszűrés. A daganatos betegségek közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma (festéktartalmú sejtek rosszindulatú daganata). Gyakorisága sajnos drámaian növekszik, az összes daganat típus közül a leggyorsabban. A melanoma kialakulhat régóta meglévő anyajegyből, de sokszor újonnan keletkezik. A melanomát az anyajegyektől nagyon nehéz elkülöníteni. Azonban rendszeres önvizsgálattal és anyajegyszűréssel a melanoma korai felismerésének esélye nagyban nő. Amennyiben időben eltávolításra kerül, a betegség gyógyulási esélyei jelentősen javulnak.

A tinédzserkor alatt a hormonális változások és a napsugárzás hatására szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. Az atípusos anyajegy és a melanóma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. A rendszeres anyajegyszűrés idejében felfedheti, ha rendellenes elváltozás alakul ki, így időben megkezdődhet annak kezelése.

Mikor forduljon mindenképp orvoshoz?

A napfény és a környezeti hatások miatt károsodhat a sejtek szerkezete, DNS-e. Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, például megváltozik a

 • színe,
 • formája,
 • mérete,
 • felszíne,
 • esetleg viszketni kezd
 • hámlik,
 • fájdalmassá válik
 • vagy vérzik,

forduljon minél előbb bőrgyógyászainkhoz!

Az eltávolításra javasolt anyajegyekből könnyen alakulhat ki bőrrák, a melanoma egy igen agresszív és gyors lefolyású betegség, ami gyorsan képez áttétet a belső szervekbe, csontokba, agyba és későn felismerve halálos is lehet. Az időben elvégzett anyajegyszűrés és szükség szerinti kimetszés segít megelőzni, hogy az ilyen jellegű elváltozás komolyabb problémához vezessen.

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A bőrgyógyász orvos részletes anamnézist vesz fel, figyelembe véve a családban korábban előforduló daganatos megbetegedéseket. Kikérdezi a pácienst a napozási szokásairól, bőrápolásáról. Ezt követően a teljes testet részletesen átvizsgálja:

kézi anyajegyszűrés keretén belül, dermatoszkóppal. Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp, egy bőrre helyezhető mikroszkóp segítségével teljes körű képet kapnak a testen jelen lévő anyajegyekről, azok fontosabb tulajdonságairól. 10-szeres nagyítást biztosít és az anyajegyek pillanatnyi állapotát tükrözi. A vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes. Fontos, hogy a vizsgálat során azokat az anyjegyeket is megmutassuk a szakorvosnak, melyek szabad szemmel nehezen észrevehetők, a test rejtettebb részein helyezkednek el (hajlatokban, talpon, hajas fejbőrön).

A digitális- vagy videodermatoszkóp egy számítógéppel összekapcsolt kamera, ami 30-40-szeres nagyításban képes vizsgálni az anyajegyeket. Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fénykép készül, majd egy következő alkalommal ismét, így képesek szakorvosaink összehasonlítani a változásokat.

Amennyiben a “gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, úgy azokat sebészeti úton kimetszéssel távolítják el, melyet sebészeink végeznek el bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és egyben a szövettani vizsgálatokra is mód nyílik. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti probléma esetén, akkor, ha olyan helyen van, amit a külső ruházat (pl. melltartó pánt) irritálhat, esetleg megelőzés céljából.

A bőrgyógyászati kontroll vizsgálat az anyajegy eltávolítását követően fél éven belül javasolt.

Anyajegyszűrés

 • Bőrgyógyászati konzultáció
  25 000 Ft
 • Bőrgyógyászati konzultáció - dr Hidvégi
  27 000 Ft

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Telefonszám*
Megjegyzés
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

A kezelést végző orvosaink

Kapcsolódó kezelések

Meliora by KOC

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Kapcsolat

+36 30 565 4206
+36 1 785 9895
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

időpontfoglalás 1126 Budapest, Királyhágó utca 2. II./2. +36 1 785 9895

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.