IDŐPONTFOGLALÁS

Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés
Bőrgyógyászat

Az anyajegyek lehetnek örökletesek, de kialakulhatnak az élet során napfény hatására is. Normális esetben egy anyajegy lehet lapos, kiemelkedő vagy szemölcsszerű. Színe is lehet változó: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világosbarna és fekete. 

Egy egészséges anyajegy jellemzően

 • egyenletes színű,
 • szimmetrikus
 • éles kontúrral rendelkezik.

Mindenképp javasolt évente legalább egy, de jellemzően sok anyajegy esetén két alkalommal az anyajegyszűrés. A daganatos betegségek közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma (festéktartalmú sejtek rosszindulatú daganata). Gyakorisága sajnos drámaian növekszik, az összes daganat típus közül a leggyorsabban. A melanoma kialakulhat régóta meglévő anyajegyből, de sokszor újonnan keletkezik. A melanomát az anyajegyektől nagyon nehéz elkülöníteni. Azonban rendszeres önvizsgálattal és anyajegyszűréssel a melanoma korai felismerésének esélye nagyban nő. Amennyiben időben eltávolításra kerül, a betegség gyógyulási esélyei jelentősen javulnak.

A tinédzserkor alatt a hormonális változások és a napsugárzás hatására szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. Az atípusos anyajegy és a melanóma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. A rendszeres anyajegyszűrés idejében felfedheti, ha rendellenes elváltozás alakul ki, így időben megkezdődhet annak kezelése.

Mikor forduljon mindenképp orvoshoz?

A napfény és a környezeti hatások miatt károsodhat a sejtek szerkezete, DNS-e. Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, például megváltozik a

 • színe,
 • formája,
 • mérete,
 • felszíne,
 • esetleg viszketni kezd
 • hámlik,
 • fájdalmassá válik
 • vagy vérzik,

forduljon minél előbb bőrgyógyászainkhoz!

Az eltávolításra javasolt anyajegyekből könnyen alakulhat ki bőrrák, a melanoma egy igen agresszív és gyors lefolyású betegség, ami gyorsan képez áttétet a belső szervekbe, csontokba, agyba és későn felismerve halálos is lehet. Az időben elvégzett anyajegyszűrés és szükség szerinti kimetszés segít megelőzni, hogy az ilyen jellegű elváltozás komolyabb problémához vezessen.

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A bőrgyógyász orvos részletes anamnézist vesz fel, figyelembe véve a családban korábban előforduló daganatos megbetegedéseket. Kikérdezi a pácienst a napozási szokásairól, bőrápolásáról. Ezt követően a teljes testet részletesen átvizsgálja:

kézi anyajegyszűrés keretén belül, dermatoszkóppal. Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp, egy bőrre helyezhető mikroszkóp segítségével teljes körű képet kapnak a testen jelen lévő anyajegyekről, azok fontosabb tulajdonságairól. 10-szeres nagyítást biztosít és az anyajegyek pillanatnyi állapotát tükrözi. A vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes. Fontos, hogy a vizsgálat során azokat az anyajegyeket is megmutassuk a szakorvosnak, melyek szabad szemmel nehezen észrevehetők, a test rejtettebb részein helyezkednek el (hajlatokban, talpon, hajas fejbőrön).

A digitális- vagy videodermatoszkóp egy számítógéppel összekapcsolt kamera, ami 30-40-szeres nagyításban képes vizsgálni az anyajegyeket. Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fénykép készül, majd egy következő alkalommal ismét, így képesek szakorvosaink összehasonlítani a változásokat.

Amennyiben a “gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, úgy azokat sebészeti úton kimetszéssel távolítják el, melyet sebészeink végeznek el bőrgyógyász javaslatára. Ez a módszer biztos megoldást jelent és egyben a szövettani vizsgálatokra is mód nyílik. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti probléma esetén, akkor, ha olyan helyen van, amit a külső ruházat (pl. melltartó pánt) irritálhat, esetleg megelőzés céljából.

A bőrgyógyászati kontroll vizsgálat az anyajegy eltávolítását követően fél éven belül javasolt.

Anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (felnőtt)
42.000 Ft
Anyajegyszűrés - kézi dermatoszkóppal (gyermek)
26.000 Ft
1-2 db
39.000 Ft
3-10 db
45.000 Ft
11-20 db
51.000 Ft

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Telefonszám*
Megjegyzés
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Kapcsolódó kezelések

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.