IDŐPONTFOGLALÁS

Allergológia Epicután teszt

Allergológia Epicután teszt
Bőrgyógyászat

“Az Epicután teszttel olyan allergének is kimutathatók, mint a fémek, kozmetikai adalék-, festék-  és illatanyagok, gyógyszerek, ételadalékok.

Mi az allergológia?

Az allergológia az allergiás betegségek feltárásával és kezelésével foglalkozik. Az allergia valamilyen túlérzékenységet jelent: az immunrendszer ez esetben túlzottan reagál olyan anyagokra, amelyek normális esetben semmilyen válasz reakciót nem váltanak ki a szervezetből. Az allergének különbözőképpen juthatnak be a szervezetünkbe, pl. a bőrön vagy a légutakon keresztül vagy akár a tápcsatornán át.

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

 • hasfájás, puffadás, gyakori hasmenés (ezekben az esetekben érdemes gasztroenterológus és endokrinológus véleményét is kikérni)
 • rendszeres tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés
 • könnyezés, szemviszketés, gyakori kötőhártya-gyulladás
 • bőrpír, bőrkiütések, ekcéma, bőviszketés
 • elhúzódó köhögés

allergologia-epicutan-teszt-2

Hogyan történik az Epicutan teszt?

Az Epicutan teszt a bőrre helyezett allergénnel történik. A bőrgyógyászati allergia vizsgálata során – a hátra – tapaszokat helyez fel az orvos. Ezek a tapaszok meghatározott tartalmú, gyárilag ellenőrzött, európai standard szerinti gyakran előforduló allergénekkel vannak átitatva. Szakorvosaink a 20., 40., és a 60. percben vizsgálják a korai bőrreakciókat, majd még további 48 óráig viselni kell azokat, majd további 3 napig ellenőrizzük a hát bőrét az esetlegesen később kialakuló késői bőr reakciók miatt.

A késői reakció miatt az eredmény 7 nap után véglegesíthető. A hét végére az orvos komplett képet kap a felmerülő érzékenyítő anyagokról. Mind szóban, mind írásban rögzíti, megbeszéli Önnel, és elmondja, milyen készítményekben, anyagokban találhatóak ilyen jellegű allergének (festékek, illatanyagok, konzerválószerek stb.), tehát miket kell a későbbiekben kerülni.

Míg a testére helyezett korongok a bőrén vannak, fontos, hogy kerülje a nagyobb fokú izzadást, ne sportoljon, illetve az érintett területet kikerülve fürödjön. Így biztosítható, hogy a teszt eredménye alapján szakorvosaink az Ön számára korrekt információkkal szolgálhassanak.

Amennyiben már szed allergiaellenes gyógyszereket, a bőrgyógyászati allergiavizsgálat előtt két  héttel abba kell hagynia, hogy a szervezet alapállapotát vizsgálhassuk a teszt során. A vizsgálatokat kizárólag hétfői vagy keddi napon tudjuk elkezdeni, és egy hét múlva fejeződnek be.

Az Epicutan teszttel vizsgálható allergének:

 • ételadalék anyagok
 • fémek
 • gyógyszerek
 • kozmetikumok
 • illatanyagok
 • fogászati tömőanyagok
 • és még számos további allergén.

A vizsgálat során alapvetően a következő allergénekre jelentkező reakcióját elemzi a szakember:
Neomycin sulphate (antibiotikum, amit több krém, kenőcs tartalmaz),Thiomersal (fertőtlenítő), Higany-II-chlorid(fertőtlenítő), 2-Mercaptobenzothiazole (ipar, háztartási ipar, gumi),Paraben mix (tartósítószer kozmetikumokban, gyógyszertári készítményekben), Primin, Benzocaine (érzéstelenítő), 4-tert-butinphenol-formaldehyd (gyanta, amit ragasztókban használnak), Resocinol (fertőtlenítő, festék előállításnál alapanyag), Thiuram mix (gumi), Kálium dichromate (fa pácolásnál, bőr cserzésnél használják), Clioquinol (gombaellenes szer), Terpentine peroxide (növényekben), Kolofonium (gyanta), 4-Phenylenediamine base (tartós hajfesték), Quaternium 15 (tartósítószer), Perubalzsam (ételízesítő, illatanyag), Sesquiterpenelactone (növények, kozmetikai termékek), Nickel sulphate hexahydrate (festék, lakk, lerámiák), Phenylbutazone (gyulladáscsökkentő), Ammoniated (higany bőrproblémák kezelésére), Fragrance mix II (parfümkeverék), Propolisz, Kobalt II chloride hexahydrate (festék), N-isopropyl-N’-phenil-p-phenylenediamine (fekte és szürke gumi termékekhez), fakátrány mix, Lanolin alcohol (kozmetikai termékekben), Formaldehyd (kipufogógáz, cigarettafüst), Propylene glycol (kozmetikai termékek), MCI/MI (kozmetikumokban), Fragrance mix 8% II.,Bisphenol A epoxy (gyanta építőipari ragasztókban), Budesonide (szteroid).

Mikor ajánlott az Epicutan teszt elvégzése? Bőrgyógyász szakorvos javaslatára.

Költséges fogászati beavatkozások, fogpótlások elkészíttetése előtt kizárható a további, komoly nehézségeket okozó esetleges allergia. Így ezekben az esetekben nagyon hasznos lehet az allergológiai teszt elvégzése.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A teszt előnye, hogy nem kell éhgyomorra végezni. Epicutan teszt előtt az esetleges allergia ellenes gyógyszer kihagyása kötelező.Ennek hiányában a teszt nem végezhető el. Erről minden esetben előre adnak tájékoztatást szakorvosaink. A vizsgálat bármelyik napszakban elvégezhető. Mivel a leolvasás több napon keresztül történik, így érdemes a hét elején elkezdeni. Az Epicutan teszt ambulánsan kivitelezhető, azonban fontos, hogy a hátat a tesztelés ideje alatt nem érheti víz és izzadság.

Allergológia Epicután teszt

Allergia vizsgálat epicutan teszttel - ezt a vizsgálatot a budai rendelőnkben, a Meliorában tudjuk elvégezni. (A tesztelés 33 anyagra történik, melynek során speciális tapaszok kerülnek felhelyezésre a hét bőrére. Az eredmény egy hét után van meg
56.000 Ft

Keress minket elérhetőségeink egyikén, látogass el hozzánk, vagy töltsd ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Telefonszám*
Megjegyzés
Elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Kapcsolódó kezelések

Meliora by KOC

BUDA

(Meliora by KOC)

Látogass meg

1126 Budapest,
Királyhágó utca 2. II./2.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat / vasárnap: zárva

PEST

(Körúti Orvosi Centrum)

Látogass meg

1137 Budapest,
Szent István körút 24.

Nyitvatartás

Hétfő–péntek:
09:00–20:00
Szombat:
06:00-13:00
Vasárnap:
zárva

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK!

A Melioraban, a KOC budai rendelőjében, a bőrgyógyászaton túl már egyre több szakorvosi szolgáltatás is elérhető.

 • gyermekbőrgyógyászat
 • sebészet (anyajegy- és képleteltávolítások)
 • érsebészet (visszér és seprűvéna kezelés)
 • proktológia

Időpontfoglaló rendszerünkben kényelmesen ki tudod választani, hogy budai vagy pesti rendelőnkben szeretnéd-e igénybe venni szolgáltatásainkat.

Rendelőnk Pesten:
Körúti Orvosi Centrum
1137 Budapest,
Szenti István körút 24.
www.koc.hu

Meliora | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.